İşitme Konuşma Bilimcileri Derneği; tüzüğün 3.maddesinde belirtilen amaçlara uygun olarak aşağıdaki alanlarda faaliyetlerini sürdürür;
-İşitme (odyoloji) ve konuşma alanında ulusal ve uluslararası kongre, bilimsel konferans, kurs, seminer, sempozyum ve ilgili toplantılar düzenler. ‘Ulusal İşitme Konuşma Kongresi’ , İşitme Konuşma Bilimcileri Derneği’nin bir faaliyeti olup, kongrenin yeri, tarihi ve programı derneğin yönetim kurulu tarafından belirlenir.
-İşitme konuşma bilimcilerinin mesleki ve akademik sorunlarına ilişkin ulusal ve uluslararası düzeyde mesleki ve akademik faaliyetlerde bulunur, üyelerin yaşadığı mesleki sorunlara çözüm yolları arar.
-Üyeleri, işitme ve konuşma ile ilgili araştırma, proje ve çalışma yapma konusunda destekler, gerektiğinde bu faaliyetlerin oluşturulması, yürütülmesine ve sonuçlandırılmasına katkıda bulunur, sponsorluk yapar veya sponsor bulur.
-Ulusal ve uluslararası platformda, konusu ve amacı ile ilgili diğer dernek, kuruluş ve mesleki örgütler ile işbirliği yaparak, ortak organizasyonlarda yer alır.
- İşitme ve konuşma alanında hizmet veren uzmanların, mesleki hak ve yetkilerinin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla hukuki ve idari girişimlerde bulunur.
-İşitme ve konuşma alanında çalışan meslek gruplarının hizmet verdiği kişi, grup, kurum veya kuruluşlara yönelik olarak eğitim toplantıları düzenler.
-İşitme ve konuşma alanında çalışan üyelerin mesleki gelişimlerine yönelik eğitim programları ve kurslar düzenler.
-İşitme ve konuşmanın değerlendirilmesi amacıyla test, ölçme ve değerlendirme materyallerinin oluşturulması, geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin faaliyetlerde bulunur, bu materyallere ilişkin eğitim toplantıları ve kurslar düzenler.
-Topluma sunulan işitme ve konuşma ile ilgili hizmetlerin tanıtılması, geliştirilmesi, denetlenmesi ve hizmet kalitesinin arttırılması yönünde çalışmalar yapar.
- İşitme ve konuşma alanında bilimsel ehliyeti bulunmayan kişiler tarafından verilen hizmetlerin araştırılması, belirlenmesi ve gerektiğinde yetkili mercilere bildirilmesi yönünde faaliyet gösterir.
- Üyelerinin, mesleki uygulamalarda hangi alanda ve ne düzeyde yetkili olduklarını değerlendirir ve akademik düzeyde bu alanlarda uzmanlaşmış kişilerden oluşan komisyonlar kurar, üyelerinin istihdam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çalışma yapar.
-Resmi ve özel kurum ve kuruluşlara işitme ve konuşma ile ilgili danışmanlık hizmetleri verir.
-Basın-yayın organlarında işitme konuşma bilimini ve bu alanda çalışan meslek gruplarını tanıtır, verilen hizmetlerle ilgili açıklamalarda bulunur.